Internationale stages komen al regelmatig voor bij de zomerstage in leerjaar 2. Ook profielstages vinden soms plaats buiten onze eigen landsgrenzen. Als opleiding proberen we dit te stimuleren en faciliteren als de student aangeeft dat graag te willen. Dat leidt soms tot bijzondere stageplekken.

Vierdejaars studente Sera Gademan volgt het profiel Buitensport coördinator. Tijdens de zomer van 2017 heeft zij haar profielstage gelopen bij Rådastrands Camping in Zweden. Deze camping is gelegen in de provincie Värmland in de plaats Råda.

‘De reden dat ik ervoor gekozen heb om tussen leerjaar 3 en leerjaar 4 stage te lopen in het buitenland is omdat ik al uren voor leerjaar 4 wilde gaan maken. Mijn voorkeur ging wel uit naar de Scandinavische landen, ik was hier zelf nog nooit geweest en het leek mij een bijzondere omgeving om daar stage te gaan lopen. Mijn zoektocht leidde uiteindelijk naar deze Nederlandse buitensportcamping in Zweden.

Op 18 juli begon mijn avontuur in Zweden. De eerste week van mijn stage was vooral oriënteren en kijken hoe de activiteiten werden gegeven. Ik kreeg te horen dat ik 1 dag in de week vrij was en de rest van de dagen ingezet werd bij de activiteiten of de taken rondom de camping.

Na deze eerste week werd ik hoofdverantwoordelijke voor de kinderactiviteiten waarbij ik dagelijks met een collega op pad ging met 25 tot 30 kinderen in de leeftijd van 4 tm 15 jaar. De activiteiten bestonden dan uit: Huttenbouwen, bogen maken en boogschieten, vishengels maken en vissen op het vlot, vlotten bouwen en GPS Speurtocht.

Elke avond hadden we ook een avondspel. Hier deden meestal alle kinderen aan mee.

Doordat het een familiebedrijf is werd ik ook echt opgenomen als familie. Dat was een ontzettend fijn gevoel, waardoor we ook op onze vrije dagen leuke dingen gingen doen. Zo kon ik ook van de omgeving wat zien. Elanden bijvoorbeeld, wat een prachtige dieren.

Doordat ik verantwoording kreeg over de kinderactiviteiten heb ik veel geleerd over hoe ik een grote groep kinderen goed moet vermaken, zodat elk kind het naar zijn zin heeft.

Mijn eigen ervaring over deze buitenlandse stage is ontzettend positief. Je word zo zelfstandig en je moet voor je eigen spullen zorgen. Ik raad het ook zeker aan; als andere studenten hun profielstage in het buitenland willen gaan doen, grijp deze kans dan ook echt aan. Ontzettend belangrijk bij het zoeken van een stagebedrijf is dat je een plek zoekt waar jij blij van wordt, waar je zelf een uitdaging in wilt zoeken. Daarbij is het is ook goed om erover na te denken dat je je sport, werk, vrienden en familie voor een aantal weken moet achterlaten in het vertrouwde Nederland.

Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Natuurlijk ik heb Nederland gemist, maar uiteindelijk ben ik ook trots op mezelf dat ik dit op mijn CV kan zetten.