Topsporters turnen Rachel en Maureen aan het woord

Rachel (links) en Maureen (rechts) zijn twee studenten van het Graafschap College die op het hoogste niveau turnen in Nederland. Ze hebben een topsportstatus binnen het Graafschap College en stellen zich graag aan jullie voor!

Wie zijn Rachel en Maureen?

Rachel: Ik ben 19 jaar en woon in Beltrum. Zit nu in het tweede leerjaar van Sport en bewegen in Doetinchem. Ik weet nog niet welk uitstroomprofiel ik ga kiezen. Ik ga waarschijnlijk volgend jaar fitness doen omdat ik dat tot nu toe het leukste vind om te doen. Later wil ik lesgeven en nog iets ernaast. Ik vind het leuk om anderen te leren wat ik kan en dat je ziet dat ze vooruitgaan.

Maureen: Ik woon in ’s Heerenberg en ben 19 jaar. Ik doe de opleiding Sport en bewegen met uitstroomprofiel Coördinator sport, bewegen en gezondheid en zit in het laatste jaar. Ik weet nog niet precies wat ik met mijn opleiding wil gaan doen. Ik geef nu wel gymles in Varsseveld, aan kinderen van groep 5 t/m 8, maar daar wil ik niet mijn beroep van maken. Misschien ga ik kiezen voor werk in de richting van een ziekenhuis, revalidatie of verpleegkunde.

Hoe ziet jullie trainingsweek er normaalgesproken uit?

Maureen: Ik train 3 uur per dag en dat 4 dagen in de week. Tijdens de trainingen doen we alle toestellen: sprong, brug, balk en vloer. Naarmate we meer richting het wedstrijdseizoen gaan worden er meer wedstrijdoefeningen gedaan en stabiliseren we onze oefeningen. Buiten het seizoen leren we nieuwe oefeningen aan. Dat is dus afhankelijk van de periode. Ik doe nu wat meer krachttraining voor mijn benen, omdat ik nu een blessure aan mijn knie heb.

Rachel: Ik train 4 keer per week 3 uur en één keer per week 2 uur. Net zoals bij Maureen doen we in aanloop naar wedstrijden meer wedstrijdoefeningen. Op woensdag en vrijdag hebben we over het algemeen meer methodiektrainingen. Dit zijn trainingen waarbij je in kleine stapjes nieuwe oefeningen kan leren. Hierdoor kan je toewerken naar een nieuw element. Daarnaast doe ik ook aan krachttraining. Het is voor de brug bijvoorbeeld belangrijk dat je sterk bent.

Hoe combineer je dat met school?

Rachel: We hebben een topsportregeling. Op vrijdag moet ik eigenlijk tot half 4 naar school en dan heb ik om 4 uur al een training. Als ik op die dag een kwartier eerder weg kan, dan red ik het om op tijd bij de training te zijn. Voor de rest van de dagen is dat eigenlijk niet nodig. Als we tijdens toetsweken ook wedstrijden hebben, dan kunnen we de toets uitstellen naar een later moment.

Maureen: Bij mij werkt dat hetzelfde. Maar bij mij is het meestal niet nodig om eerder weg te gaan omdat ik om 5 uur train en ik dan al klaar ben met school. Met stages kan ik meestal wel iets eerder weg als dat nodig is.

Op welk resultaat ben je het meest trots?

Rachel: Ik ben toen ik junior was derde geworden op het NK. En twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee met de senioren in de eerste divisie. Toen ben ik derde geworden met de kwalificatie. Dit was voor mij bijzonder, omdat ik derde ben geworden in een moeilijke categorie.

Maureen: Tweede divisie Nederlands kampioen balk (in 2015)! En daar ben ik wel megatrots op. Dit is namelijk m’n enige NK-medaille die ik individueel gehaald heb. Ik heb ook nog een paar keer meegedaan met teamwedstrijden. Daarmee hebben we ons ook gekwalificeerd voor het NK en daar zijn we een keer derde geworden en ook een keer tweede.

Wie is jullie grote voorbeeld?

Maureen: Simone Biles! Dat is een Amerikaanse turnster. Zij is denk ik wel het grote voorbeeld voor turners. Zij is al heel vaak wereldkampioen en Olympisch kampioen geworden. Echt heel vaak. Dus dat is wel bijzonder knap.

Rachel: Binnen Nederland is Sanne Wevers wel mijn grootste voorbeeld. Op de Olympische spelen in 2016 is ze eerste op de balk geworden.

Wat betekent een gezonde leefstijl voor jullie?

Rachel: Je moet goed kijken wat je wel en niet doet. Want je moet de volgende dag wel weer trainen. Ik train bijvoorbeeld op zondagochtend. Dan ga ik niet op zaterdagavond naar de kroeg of stappen. Als je om 4 uur ’s nachts thuiskomt, dan kan je de volgende dag niks meer. Dus daar kies je dan ook voor wanneer je op dit niveau turnt. Mijn vrienden weten ook dat ik niet uitga, tenzij ik vakantie heb ofzo. Maar in een normale week ga ik gewoon niet mee. Dus ze vragen het ook niet elke keer.
Voeding houd ik niet echt bij. Ik probeer gewoon gezond te eten met genoeg fruit en kwark bijvoorbeeld. En ik eet geen patat en dat soort dingen.

Maureen: Voor mij geldt hetzelfde. Ik train dan niet op zondag, maar wel op vrijdag en zaterdagochtend. Dan ga ik niet op vrijdagavond uit of er moet een uitzondering zijn, maar meestal niet.
Na het trainen let ik wel op wat ik eet. Op andere momenten ben ik er minder mee bezig. Maar ik heb ook geen voedingsschema ofzo.

Ga je wel eens uit/drink je alcohol?

Rachel: Ik drink eigenlijk al amper. En als ik drink, dan doe ik rustig aan en ik kan ook rustig een avond geen alcohol drinken. Dus af en toe wel een glaasje maar niet echt veel.

Maureen: Als ik uitga dan drink ik wel. Maar stel ik heb de volgende dag training dan ga ik mezelf niet helemaal lamzuipen, zo noem je dat dan? Omdat ik zelf weet dat ik dan de volgende dag niks meer kan. Ik ben ook vaak BOB dus dan kan ik sowieso niet drinken. Dan zeg ik: ”Oké jongens, ik rij wel!”.

Welke andere sport zou je doen als je niet zou turnen?

Rachel: Ik denk alsnog wel een sport die een beetje op turnen lijkt. Ja dat denk ik echt! Of iets van trampolinespringen ofzo. Ook niks met balsporten ofzo. Dat komt denk ik ook omdat ik mijn hele leven al heb geturnd.

Maureen: Balsporten echt totaal niet! En fitness ook niet. Ik ga niet met een schema door de sportschool heen lopen. Bij turnen heb je ook gewoon een doel en dan werk je ergens naartoe. En in de sportschool heb ik dat niet. Ik ben ook niks anders gewend.

Wat zou je willen zeggen tegen studenten die mee willen doen aan het NK MBO (waar het Graafschap College ook aan mee doet?

Rachel: Gewoon proberen!

Maureen: Als je meedoet geeft dat een kick. Het is toch een NK. Als je vroeger geturnd hebt en je hebt het in je zitten, dan is het dan ook leuk om mee te doen. Het is leuk om ook om andere meiden te zien op die dag.