Timo Bakker en Joshua Nijbroek lopen stage bij gymsportvereniging Penta Winterswijk

door Francien van Zetten

Pal naast het Gerrit Komrij College, aan de rand van de bebouwde kom van Winterswijk, staat een imposante en hypermoderne sport- en turnhal. Het pand, geopend in augustus 2012, vormt het kloppend hart van gymsportvereniging Penta Winterwsijk. “Geweldig hè”, zegt Harrie Garritsen, oud-voorzitter van Penta. “Dit gebouw en één club, dat is jarenlang mijn droom geweest. Nu staat het er, zijn de vijf gymnastiekverenigingen in Winterswijk gefuseerd en functioneert het allemaal prima.”

In de danszaal op de eerste verdieping van de sporthal is een les aerobics en in de turnhal op de tweede verdieping gonst het ook van de sportieve activiteiten. Een groep meiden variërend in leeftijd doet een gymnastische warming-up, waarna de training op verschillende toestellen begint. Een groepje jongens warmt hun spieren op om daarna op de brug en aan de rekstok te oefenen. Trainers geven instructie en helpen hier en daar een handje.

Turnen

Tweedejaars student Sport en bewegen Timo Bakker (18) uit Winterswijk en derdejaars student Sport en bewegen Joshua Nijbroek (20) uit Beltrum lopen allebei drie uur per week stage bij Penta. Timo Bakker doet aan kickboksen en was eerder actief als voetballer en op de atletiekbaan. “Turnen is nieuw voor mij, maar het gaat me goed af.” Hij assisteert bij gymles aan 4- en 5-jarigen en een groep van 6- en 7-jarigen en traint op zaterdag een groep 3- en 4-jarigen. “Ik dacht dat jonge kinderen niet mijn doelgroep zouden zijn, maar al doende vind ik het toch leuk. Kinderen worden heel blij als een oefening lukt.”

Joshua Nijbroek komt uit een ‘turnfamilie’ en assisteert al sinds zijn elfde bij diverse gymnastiekverenigingen. Zelf doet hij aan survival en fitness. “De afgelopen periode heb ik geassisteerd bij meisjes van 3, 4 jaar tot 8, 9 jaar. Daar heb ik veel van geleerd. Met de kleuters doe je veel spelactiviteiten. De oudere meisjes willen echt wat leren en gaan er vol voor.”

Diploma

Eline Grevers is docent Sport en bewegen bij het Graafschap College en begeleidt de stagiaires die turnen als keuzevak hebben. Ze is tevens trainerscoördinator bij Penta Winterswijk. “De stagiaires worden opgeleid voor het diploma gymleider 3 van de KNGU, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.”

Penta Winterswijk werkt met 45 gediplomeerde trainers, die op tien locaties actief zijn. “De trainers zijn het kapitaal van de club”, zegt Garritsen. “Stagiaires zijn het toekomstige kapitaal, daar investeren we in.”

Met 1.250 leden is Penta Winterswijk een grote club met een divers aanbod voor jong en oud, van gymnastiek en aerobics en tot free running, toestelspringen en trampolinespringen. De gymverenigingen uit de buurtschappen Woold, Kotten en Meddo en de RGV Tempo en de Winterswijkse Gymnastiek Vereniging zijn op 1 augustus 2015 gefuseerd. De turnhal in Doetinchem fungeerde vijftien jaar geleden als voorbeeld voor Garritsen. “De politiek had er eerst geen oren naar. De omslag kwam toen Winterswijks Belang zo’n tien jaar geleden in de gemeenteraad kwam. Zo kon de bouw van de sport- en turnhal meeliften met de bouw van een nieuwe school.”

Het voordeel van één grote vereniging is dat alle leden meer mogelijkheden hebben, benadrukt Garritsen. “We blijven nadrukkelijk actief in de gymzalen in de buurtschappen, maar we kunnen nu ook goede selectiegroepen samenstellen voor deelname aan wedstrijden in de verschillende divisies. Bovendien zijn er organisatorische en financiële voordelen.”