Doetinchem – Nog maar 20 jaar oud, maar Anne van de Kamp gaat 18 januari naar Zuid-Afrika voor een buitenlandse stage. Zij gaat op een school sportlessen geven.

 

Onderstaand artikel is overgenomen uit het Doetinchems Vizier en geschreven door Hans Hissink.

De Doetinchemse leerling van het Graafschap College volgt via een versneld traject de opleiding Sport en Bewegen. “Vanwege de interesse voor het land wilde ik graag naar Afrika voor een buitenlandse stage. Daardoor ontstond het idee om sportlessen te gaan geven.” De stad waar Anne van de Kamp naar toe gaat heet Phalaborwa. De plaats in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, telt ongeveer 150.000 inwoners en ligt vlakbij het Kruger Nationaal Park.

Van de Kamp gaat stage lopen bij de stichting Teachers for Africa. “Ik ben bij een informatieavond geweest van deze stichting. Daarnaast heb ik bij de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) stage gelopen. Op de school waar ik naar toe ga wil ik door middel van het smashballen het volleybal gaan introduceren. Het wordt dus echt een volleybalproject.”

De school in Phalaborwa heeft klassen met 130 leerlingen. “De stichting Teachers for Africa zorgt ervoor dat de grote groepen opgesplitst worden om sportlessen te krijgen. De helft van de leerlingen is dan de klas uit. Dit zorgt weer voor wat rust in het klaslokaal. Door het volleyballen hoop ik dat er iets veranderd in de afstand tussen de jongens en de meisjes. Die staan daar namelijk nog al ver van elkaar af. Op deze manier leer ik niet alleen iets van hen, maar hoop ik dat ik ook iets kan bijdragen”, vertelt de enthousiaste Anne van de Kamp.

Trots

Docent Minke Sluiter is trots. “Bijzonder is dat Anne zelfstandig veel onderdelen, vakken en examens eerder heeft afgerond. Zij heeft zelf veel initiatief moeten nemen om deze stage te doen zonder studievertraging op te lopen. Wij hopen dat zij hiermee meer studenten inspireert om ook zoiets te gaan doen.”

Vorig jaar december heeft er een sportmarathon plaats gevonden op het Graafschap College om het project te ondersteunen. Dit heeft 5.100 euro opgeleverd. “Dit geld wordt gebruikt om bij de school waar ik naar toe ga een normaal schoolplein te realiseren, zoals wij dat in Nederland kennen. Dat hebben ze daar namelijk niet.”

Naast het geld dat opgehaald is tijdens de sportmarathon, draagt de Nevobo haar steentje bij door volleyballen mee te geven. “Die gaan mee in de koffer. Daar zijn we heel blij mee. Op die manier kan het volleybal op een goeie manier geïntroduceerd worden,” vertelt Van de Kamp, die ontzettend veel zin heeft in haar stage.