Sport en bewegen Studenten besuchen die Deutschen Nachbarn

Achttien SB studenten en de begeleidende docenten Eugène Boerakker en Mariël Kremers lopen op woensdagochtend 16 november om 9.00 uur het Europahaus in Bocholt binnen. Ze worden in het Duits, namens de stad Bocholt, gastvrij ontvangen door Reinhardt te Uhle. De groep wordt na ontvangst opgedeeld in vier groepen. Elke groep gaat in ’t Duits in gesprek met een andere partij in het Europahaus aan de Adenauerallee. De Duitse gastvrouwen en – heren is nadrukkelijk gevraagd om niet te laten merken dat ze het Nederlands ook machtig zijn. Reinhardt te Uhle is al meerdere jaren betrokken bij de euregioprojecten van de opleiding Sport en bewegen. Samen met Mariël en Eugène heeft hij een programma samengesteld voor deze dag.

Ochtendprogramma in gesprek

De dag is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit een tour door Bocholt, te beginnen met een aantal interviews met 4 organisaties die hun domicilie hebben in het Europahaus. Zo zijn er gesprekken met Reinhardt te Uhle van de Europäische Akademie des Sports, Frau Achterhoff van het Europahaus, Frau Bröker van het Duitse Rode Kruis, Frau Kleine Wegen van Jusina (Jugendhilfe und Soziale Integration).

(Student: “Het verstaan ging best goed, maar het praten was in het begin wel lastig. Ik merkte wel dat het steeds makkelijker ging.”)

Daarna volgt er een Stadttour met diverse opdrachten, waarbij de studenten zoveel mogelijk informatie moeten ophalen bij diverse organisaties, waaronder het Städtische Bühnenhaus (Theater), het Stadt Sportverband, de Tourist info (VVV) en het Mariëngymnasium. De studenten gaan op pad met alleen maar foto’s van gebouwen. Hierbij horen de opdrachten. Ze kunnen enkel en alleen de opdrachten vervullen, door navraag te doen bij deze organisaties. Ook de route naar de stad is niet beschreven, dus het aanspreken van voorbijgangers is noodzakelijk om op de plek van bestemming te komen.

(Student: “Wij zijn als eerste naar het Tourist infopunt gegaan, waar we een stadsplattegrond gevraagd hebben, dit maakte het al een stukje makkelijker.”)

De ochtend wordt afgesloten met een lunch. Elke student moet om 11.45 uur bij de plaatselijk bakker zijn, waar zij vervolgens zelf een lunch kunnen regelen. Om 12.30 uur zijn de vier groepen weer aanwezig bij het Europahaus om vervolgens op weg te gaan naar Berufskolleg Bocholt West voor het middagprogramma.

 “Ich bin dein Bauer”

Mittagprogramm Live-kontakt mit dem Buddy (Duitse zin)

De SB-studenten volgen een jaar lang het keuzevak Duits. Naast lessen op de locatie Houtmolenstraat is er ook een aantal uitwisselingsactiviteiten. Daarvoor wordt samengewerkt met de Ausbildung Freizeit Sportleiter van Berufskolleg Bocholt West middels een zogenaamd buddyproject. Dat houdt in dat elke SB student van het keuzevak Duits worden gekoppeld aan een student van de Ausbildung Freizeitsportleiter. De Duitse studenten volgen op hun beurt het vak Nederlands bij docent Etta Alder. Ter voorbereiding op deze eerste ontmoeting hebben de studenten elkaar een kort filmpje toegestuurd waarin ze zich voorstellen in de ‘andere’ taal.

(anekdote: tijdens het filmpje werd door een SB-studente gekscherend een oproep gedaan. Ze vertelde in het Duits op zoek te zijn naar een schönen Bauer. Bij het koppelen van de Buddy’s, werd daarop meteen door een Duitse student gereageerd met de woorden: “Ich bin dein Bauer”.)

Om 13.00 uur wordt de groep hartelijk ontvangen door Etta Alder. We verzamelen ons in een grote ruimte, waar de buddy’s direct gekoppeld worden. De Nederlandse studenten krijgen van hun buddy een rondleiding door het schoolgebouw. Na 20 minuten verzamelt iedereen zich weer in de zaal en beginnen we aan het zogenoemde speeddaten. Alle Nederlandse studenten gaan in een kring zitten met het gezicht naar buiten. De Duitse studenten gaan in een kring eromheen zitten. Elke minuut schuift de buitenring 1 plaats op, waardoor elke Nederlandse student kort elke Duitse student in de doeltaal spreekt.

Vervolgens lopen de buddy’s gezamenlijk naar de Sporthal tegenover de school. In deze hal start het volleybaltoernooi, waar gemengde teams (Ned-Dui) tegen elkaar strijden. De leerzame, maar ook vooral gezellige dag wordt afgesloten met een groepsfoto.

Duitse Student: “Dit is een mooie start voor een leuk jaar”.

Nederlandse Student: “Ik vond het echt super leuk. Wanneer gaan we weer?”.

Conclusie: ‘Leren door te doen.’

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag. De studenten hebben veel zelf moeten uitzoeken en oplossen en dit door in het Duits te praten. Nieuwe contacten zijn gelegd en WhatsApp-groepen met de Duitse studenten zijn aangemaakt. Het is inspirerend om te zien, hoe studenten groeien tijdens een uitwisselingsdag. Het moeten spreken in de Duitse taal en het realiseren dat fouten maken niet erg is, zijn hele leerzame momenten voor deze studenten.

Vervolg

De volgende uitwisseling zal plaatsvinden in Nederland. In de tussentijd krijgen de studenten diverse opdrachten, waarbij ze de contacten met hun buddy moeten onderhouden via mail en WhatsApp. Wij kijken ernaar uit om de Duitse studenten en collega’s bij ons in Nederland te mogen begroeten.