Graafschap College op het NK CrossFit voor MBO

Op woensdag 20 april reisde een groep docenten en studenten van het Graafschap College af naar Den Bosch voor het NK CrossFit voor mbo-scholen, georganiseerd door studenten van de opleiding Sport en Bewegen uit Den Bosch. CrossFit is een vorm van fitness waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden gecombineerd. Door het uitvoeren van verschillende WOD’s (Workouts Of the Day) in een bepaalde tijd, worden punten gehaald. De student, studente en het docentenduo met de meeste punten worden aan het eind van de dag benoemd tot fitste mbo’ers van 2016.

Vanuit de opleiding Sport en Bewegen gingen studenten Ramon Tomassen, Rob Nijland, Jimmy Cornielje, Tomas Evers, Pien Meulenveld, Nienke te Molder en Birgit Bos de uitdaging aan. Van het docententeam Sport en Bewegen namen Jordy van Dam, Maaike Pape en Minke Sluiter deel aan dit NK. Aangevuld met docent Iwan Schoppema van Graafschap Helpt Scoren en studente Veerle Dijkman van de opleiding Juridische Dienstverlening was het deelnemersteam van het Graafschap College compleet.

Onder begeleiding van SB-docenten Simon van Genderen en Ruud Lombarts warmden de studenten en docenten zich op voor WOD 1, die bestond uit twee delen. Het eerste deel was een combinatie van squats en sumo deadlift high pulls met een kettlebell (dames 16 kg, heren 24 kg) en een shuttlerun van 20 meter. In het tweede deel moest zo vaak mogelijk een shoulder to overhead press uitgevoerd worden, met een barbell van 30 kg voor dames en 45 kg voor heren. Na deze eerste ronde was er even tijd om bij te komen, voordat de tweede WOD begon.

WOD 2 was een echte killer-workout, waarbij kracht en techniek onmisbaar waren. Binnen 8 minuten moesten 30 deadlifts (dames 60 kg, heren 90 kg), 30 snatches (dames 30 kg, heren 45 kg) en 30 pull-ups worden uitgevoerd. Een zware opgave, want maar weinig deelnemers konden de hele WOD binnen de 8 minuten afronden. Onze studenten deden hun uiterste best om zoveel mogelijk herhalingen binnen de tijd te maken. Helaas vielen Jimmy en Birgit geblesseerd uit. Pien was één van de weinigen die –ziek, zwak en misselijk- de hele workout afmaakte, wat een heldin! De docentenkoppels mochten de 90 herhalingen naar eigen inzicht verdelen en eindigden allen ruim binnen de 8 minuten. Omdat er in totaal zes docententeams waren en acht finaleplaatsen, mochten alle docenten zich klaarmaken voor de finale.

Na een tijdlang op adem komen, foamrollen, masseren en nog meer op adem komen, werden de finaleplaatsen voor de studenten bekendgemaakt. Door het grote deelnemersveld vol geroutineerde CrossFitters, eindigden onze heren helaas niet bij de laatste acht. Bij de dames werden Pien en Nienke opgeroepen om zich klaar te maken voor de finale. Klaarmaken voor de laatste WOD bestond vooral uit kort het springtouw inspringen en zoveel mogelijk rusten, want alle overgebleven energie was hard nodig.

De derde en laatste WOD was een echte ‘survival of the fittest’. Binnen 20 minuten moesten drie rondes afgelegd worden. Een ronde omvatte 40 double-unders (touwtjespringen, waarbij je één keer springt en het touw twee keer ronddraait), 20 burpees, waarbij je tussendoor met een 8 of 10 kilo zware medball over een box moest stappen en 20 power cleans (barbell van de grond optrekken tot op je schouders, 30 kg voor dames, 45 kg voor heren). Na drie rondes moest je de barbell boven je hoofd uitduwen en in overhead lunges 10 meter naar de finish stappen.

Wat kunnen 20 minuten lang duren. Aangemoedigd door onze docenten lieten Pien en Nienke zien wat een doorzetters zij zijn, opgeven was geen optie. Zelfs toen Pien na 19 minuten twee van haar springtouwen kapot had gesprongen, snelde ze naar Jordy om alsnog zoveel mogelijk reps te maken met zijn springtouw. Onze docentenkoppels mochten in de finale de herhalingen verdelen en maakten, tussen de andere vier ervaren teams, de hele WOD netjes af binnen de 20 minuten.

Direct na de finale volgde de prijsuitreiking en bij de dames eindigde onze Pien Meulenveld als derde. Pien, gefeliciteerd met deze topprestatie! De deelnemers en begeleiders kijken terug op een mooie en sportieve dag. De sfeer tijdens het NK was positief, iedereen moedigde elkaar aan en hielp elkaar om het beste van zichzelf te laten zien. We hopen volgend jaar met een nog groter team van het Graafschap College deel te kunnen nemen aan dit geweldige evenement. Wie traint er mee?