Fotografe Riënne Wopereis maakt stoere portretten van sportieve senioren

Als fotograaf in opleiding viel Riënne Wopereis voor de markante gezichten van ouderen. Die wilde ze portretteren. Al pratende met haar ‘modellen’ ontwikkelde ze een voorliefde voor het fotograferen van senioren. “Er zijn zo veel ouderen die volop in het leven staan of hebben gestaan. Zij mogen gezien worden, daar zorg ik voor.”

Maatschappelijke onderwerpen hebben speciale aandacht van Riënne Wopereis. De positie van ouderen in de maatschappij is aan het veranderen. Ze dienen steeds langer zelfredzaam en fit te zijn. Sporten helpt daarbij, bedacht de fotografe. Via sportschool Indoor Action waar ze zelf traint in haar woonplaats Arnhem legde Riënne Wopereis contact met zo’n twintig sportende 60-plussers. “In het nieuws gaat het vaak over ouderen met problemen. Bij de sportschool zag ik juist hele vitale, actieve ouderen, die wil ik graag op een positieve manier aandacht geven.”

Zwartwit

Het fotoproject in de sportschool resulteerde in de expositie WORKOUD bestaande uit een serie fraaie zwartwit portretten van sportieve senioren. De expositie was drie maanden te zien bij de opleiding Sport en bewegen van het Graafschap College aan de Houtmolenstraat in Doetinchem. Het was een bewuste keus van Riënne Wopereis om diverse sportopleidingen te benaderen: “Ik vind het leuk om oud en jong bij elkaar te brengen. Deze studenten zijn geïnteresseerd in sport en ouderen zijn een nieuwe doelgroep voor ze.”

De expositie WORKOUD bestaat uit vijftien grote foto’s en negen kleinere portretten. De foto’s stralen energie, kracht en plezier in het sporten uit. Een mooi voorbeeld is het portret van de 69-jarige die zich schijnbaar moeiteloos aan het opdrukken is. Aan zijn gespierde lijf zie je dat hij een sportman is. “Meneer Hossein is dé man in het krachthonk van de sportschool. Hij dwingt respect af met zijn fitheid”, vertelt Riënne Wopereis met een glimlach. “De jongens die samen met hem trainen, dragen hem op handen.”