Drie zussen Bruil volgen opleiding Sport en bewegen

Anouk, Esmay en Daniek Bruil: ambassadeurs van vrouwenvoetbal. Voetbaltrainer, topvoetballer en sportdocent willen ze worden. Anouk (21), Esmay (18) en Daniek (16) Bruil uit Doesburg zijn drie super-sportieve studenten Sport en bewegen van het Graafschap College. Anouk studeerde deze zomer af en loopt inmiddels haar hbo-stage op haar ‘oude’ school aan de Houtmolenstraat. Esmay (18) is tweedejaars Sport en bewegen en Daniek (16) eerstejaars.

Anouk en Esmay waren als kind enthousiaste tennissters. Tot Esmay op vakantie in Frankrijk aan het voetballen was en de vader van één van de jongens waar ze mee speelde, haar talent opmerkte. “Hij vroeg: waarom zit ze niet op voetbal?”, vertelt Anouk met een glimlach. “Onze vader, Marcel Bruil, zelf een goede voetballer en trainer, had daar niet aan gedacht. Voetbal was iets voor jongens.” Esmay vult aan: “Er speelden nog geen meisjes bij de jeugdteams van onze voetbalclub.”

Dat duurde niet lang meer. Na de vakantie meldden Anouk en Esmay zich bij de club van hun vader, vv Angerlo Vooruit in Angerlo. Ze veroverden al snel hun plek tussen de jongens in de jeugdteams. “We konden ons goed optrekken aan het niveau in die teams. Jongens spelen fysieker en sneller”, zegt Esmay. Voetbal kenden de zusjes van huis uit, het bleek dé sport voor Anouk en Esmay. Zus Daniek en broer Jorn (15) voetballen inmiddels ook. Geen wonder met een vader én moeder die allebei voetbaltrainer zijn of zijn geweest.

Sportdocent

Voor Anouk was het in groep 7 van de basisschool al duidelijk dat ze sportdocent wilde worden. Ze ging kijken bij het CIOS in Arnhem en bij het Graafschap College. “Op de open dag van Sport en bewegen had ik meteen een goed en veilig gevoel”, zegt Anouk. “Bij het Graafschap College was er meteen persoonlijk contact met de docenten.”

Esmay en Daniek volgden hun oudere zus. Esmay hoefde daar niet lang over na te denken. Ze is tweedejaars van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator en volgt het keuzevak Trainer/Coach Voetbal (TC3). Daniek is eerstejaars en kijkt uit naar haar tweede jaar met als keuzevak skiën. “Dan kun je het diploma Anwärter halen, dat is de Oostenrijkse opleiding tot skileraar.” Naast voetballen en mountainbiken, is skiën een gedeelde hobby van de sportieve familie Bruil.

Afgelopen zomer studeerde Anouk af binnen het uitstroomprofiel BOS-medewerker (Buurt, Onderwijs en Sportmedewerker) van Sport en bewegen. Ze volgt nu de hbo-deeltijdopleiding ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarnaast is ze 16 uur in de week trainer van het vrouwenbelofteteam bij SC Heerenveen én assistent van het eerste vrouwenteam van SC Heerenveen dat in de eredivisie speelt. “Een drukke agenda, maar een ideale combinatie.”

Belofteteam

Esmay speelt vanaf haar 15e bij SC Heerenveen en is nu aanvoerder en centrale verdediger van het belofteteam. Dat haar zus de trainer is, vinden ze allebei heel gewoon. “Dat doe ik al jaren”, zegt Anouk. Esmay met een glimlach: “We gaan samen naar de trainingen en de wedstrijden.”

Net als Anouk heeft Esmay een druk bestaan: ze combineert haar opleiding met de trainingen en wedstrijden bij SC Heerenveen. Ze zet alles op alles om profvoetballer te worden en is blij met de ruimte en de begeleiding die ze daarvoor op het Graafschap College krijgt. “Topsportcoördinator André Simmelink, regelt mijn rooster. Omdat ik best veel lessen mis, haal ik die in, of vul ik ze aan met zelfstudie. Hij houdt ook in de gaten dat ik mijn niveau haal. Je weet nooit of het lukt profvoetballer te worden. Een goede opleiding is dus belangrijk.”

Kapper, fysiotherapeut, kinderarts of lerares, Daniek Bruil twijfelde lang welke kant ze op wilde. Ze koos toch voor Sport en bewegen, omdat ze met de opleiding BOS-medewerker aan de slag kan in het bewegingsonderwijs. “Ik loop nu stage bij een zwembad en geef ook zelf les op de opleiding. Dat vind ik heel leuk.”

Net als Anouk en Esmay is Daniek van plan door te studeren na haar mbo-opleiding. Aan ambitie is dus geen gebrek bij de zussen Bruil. Anouk loopt inmiddels drie dagdelen in de week stage op haar ‘oude’ school aan de Houtmolenstraat. “Sport en bewegen sluit goed aan op de hbo-opleiding. Dankzij de goede contacten met de docenten, kan ik mijn stage goed plannen.”

Als het aan Anouk ligt, wordt ze ooit hoofdtrainer van een vrouwenteam bij een eredivisieclub. “Waarom niet?” Voorlopig concentreert ze zich op vrouwenvoetbal als assistent. “Ik hoop in de toekomst mijn diploma Trainer/Coach I te halen.”

De drie zusjes zijn regelrechte ambassadeurs van het vrouwenvoetbal, de steeds populairdere tak van de voetbalsport. Anouk: “Vrouwenvoetbal is met 10 procent meer leden dit jaar de snelst groeiende afdeling van de KNVB.” Esmay: “In 2017 is het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal in Nederland.” En wie weet speelt zij tegen die tijd in Oranje.