Jurgen Visschers: voetballer verkent wereld van vechtsporten

Zelfverdediging en vechtsporten waren helemaal nieuw voor Jurgen Visschers. Juist daarom koos de derdejaars van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator voor sportcentrum Selfdefence4all in Doetinchem als stageplaats. “Ik heb niet voor de veilige weg gekozen, zoals een stage bij een voetbalclub. In plaats daarvan ben ik de wereld van de vechtsporten aan het verkennen. Het leek me interessant een nieuwe sport te leren kennen.”

Jurgen Visschers (20) uit Doetinchem speelt met de gedachte ondernemer te worden. Een voetbaltalentenschool of een sportcentrum rond vechtsporten, dat lijkt hem wel wat. Vandaar dat hij op de opleiding Sport- en bewegingscoördinator van het Graafschap College koos voor het profiel Operationeel sport- en bewegingsmanager. Als derdejaars loopt hij sinds september twee dagen in de week stage bij sportcentrum Selfdefence4all in Doetinchem. Hij maakt er kennis met alle facetten van het sportcentrum, van een kop koffie inschenken tot het meetrainen met de lessen.

Peter Knoop (33) richtte Selfdefence4all bijna vijf jaar geleden op en heeft samen met zijn partner Sharen Pattinaja (29) de dagelijkse leiding. Ze geven jong en oud les in zelfverdediging en weerbaarheid, kickboksen, zumba en sinds kort is er ook een training Pole Fitness voor vrouwen. Selfdefence4all ging in ’s-Heerenberg van start en heeft sinds twee jaar ook een vestiging aan de Tramstraat in Doetinchem. “Alles bij elkaar komen er dagelijks meer dan honderd mensen bij ons over de vloer, van vier tot en met zestig jaar”, zegt Sharen Pattinaja.

 Discipline

Als voetballer speelde Peter Knoop onder meer bij een profclub en in de Gelderse selectie samen met onder meer profvoetballer Klaas-Jan Huntelaar. Via vrienden maakte hij op zijn negentiende kennis met kickboksen. “Eerst dacht ik: dat is niets voor mij. Toen ik met ze mee ging doen, ontdekte ik dat het ontzettend leuk was. Het respect voor elkaar en de discipline spraken me aan. En ik gebruikte hele andere spieren dan bij het voetballen.”

Sharen Pattinaja is de stagebegeleidster van Jurgen Visschers. “Hij draait mee met de trainingen in ’s-Heerenberg. In Doetinchem draait hij mee in de bedrijfsvoering van het sportcentrum.” Jurgen ontvangt nieuwe sporters en maakt hen wegwijs bij Selfdefense4all, hij verzorgt inschrijvingen, helpt achter de bar en werkt mee aan de organisatie van het jaarlijkse kickboksevenement Gladiator van het sportcentrum.

 Dynamisch

Jurgen prijst zich gelukkig met zijn stage. “Het is een klein, dynamisch en open bedrijf. De werkzaamheden zijn heel afwisselend en leerzaam.” Het leerdoel van zijn stage is: ontdekken wat de verbeterpunten in de bedrijfsvoering zijn. Jurgen werkt in overleg met Sharen Pattinaja en Peter Knoop aan een enquête voor de klanten van Selfdefence4all. “Met vragen over de accommodatie, de lessen en activiteiten, het materiaal en de sfeer in het sportcentrum.”

Sharen Pattinaja heeft hem tevens gevraagd het jaarlijkse personeelsuitje te organiseren. “Ik probeer zo goed mogelijk in te spelen op zijn leerdoel”, legt ze uit. “Jurgen weet wat het budget is voor het personeelsuitje en is nu aan het uitzoeken wat een leuke activiteit kan zijn en werkt dat uit in een voorstel met verschillende mogelijkheden.”

Peter Knoop geeft Jurgen kickboks-training en laat hem meelopen bij zijn lessen. “De interactie is goed. Op het sportieve vlak en ook als het gaat om andere werkzaamheden. Hij weet dat hij ons altijd iets kan vragen en doet dat ook.”

 Aandacht

Bij Selfdefense4all wordt veel aandacht besteed aan de manier waarop de stagiairs omgaan met de klanten van het sportcentrum. “Het is belangrijk dat een stagiair meteen op een vriendelijke manier contact maakt met de mensen, die hier binnen komen”, benadrukt Sharen Pattinaja. Ze let er op dat de stagiairs alle bezoekers van het sportcentrum begroeten en na enige tijd de klanten bij naam kennen. “Ze moeten ook een praatje kunnen maken met de ouders die hier wachten tijdens de training van hun kinderen.”

Jurgen is de derde derdejaars stagiair van Sport en bewegen, die bij Selfdefence4all aan de slag is. “De eerste stagiair viel tegen, die zat vooral achter zijn laptop en dacht alles beter te weten. Dat bleek op school ook zo te zijn”, vertelt Peter Knoop. “Met de stagiair die we vorig jaar hebben gehad, klikte het heel goed. Hij geeft hier nu ook zijn eigen training.” Ook over Maxine Gerards de eerstejaars stagiaire van Sport en bewegen is Peter Knoop enthousiast. Ze loopt mee met de dagelijkse praktijk in de sportschool en doet mee met de lessen van Sharen Pattinaja.

Naast zijn stage van twee avonden per week bij Selfdefence4all, geeft Jurgen ook een middag in de week weerbaarheidstraining op basisschool De Zonnebloem in Doetinchem en is hij trainer van het B1-team van voetbalvereniging PAX in Hengelo. “Het is best druk allemaal, naast school, maar ik leer veel. Met Sharen en Peter heb ik het regelmatig over wat er allemaal komt kijken bij het starten van een onderneming. Ze vragen bijvoorbeeld hoe ik dingen zou aanpakken, waardoor ze me goed laten nadenken.”