De buurtaal onder de knie krijgen in de praktijk

Op dinsdag 15 maart heeft er een samenwerking en uitwisselingsdag met Berufskolleg Bocholt West plaatsgevonden.

In het schooljaar 2015-2016 hebben 18 studenten van de opleiding Sport en Bewegen het vak Duits als extra vak gekozen. Deze studenten hebben 1x per 2 weken een blok van 4 uur Duits. Een belangrijk onderdeel van het leren van de Duitse taal is het leren in de praktijk. Dit houdt voor Duits in, samenwerken met Duitse studenten. Om dit te realiseren is SB Graafschap College een samenwerking aangegaan met Berufskolleg Bocholt West. De studenten in Bocholt, die de opleiding Freizeitsportleiter volgen, hebben namelijk 4 uur Nederlands per week. Dankzij de samenwerking kunnen ook zij de Nederlandse taal leren in de praktijk.

Buiten een introductietweedaagse en diverse contacten per mail en whatsapp zijn er 5 SB-studenten naar Berufskolleg Bocholt West geweest om te ervaren hoe de lessen bij onze buren gegeven worden. Malti, Mirthe, Bas, Gertjan en Marlis zijn ’s ochtends om kwart over 8 begonnen aan een vol programma, waarbij uiteraard hun kennis van de Duitse taal op de proef werd gesteld.

Alle lessen werden in het Duits aangeboden, met uitzondering natuurlijk van de les Nederlands. In een kleine groep hebben de studenten gewerkt aan een programma voor de afsluitende dag op 30 juni. Daarnaast werden de vakken godsdienst, biologie, theorie van sport, spel en psychologie gevolgd. Dit laatste vak was voor de Nederlandse studenten het moeilijkst. Hier vormde de snelheid en de complexiteit van de teksten een barrière voor het begrijpen van de lesstof. In de namiddag gingen de studenten na een heerlijke lunch bij de pizzeria samen in het sportcomplex van de school volleyballen.

De studenten hebben de dag als leerzaam en gezellig ervaren en kunnen niet wachten om op hun beurt een aantal Duitse studenten op 6 april in Doetinchem te ontvangen. De Duitse studenten zullen dan meegenomen worden in het schoolsysteem bij Sport en Bewegen om te ervaren hoe het er in Doetinchem aan toe gaat.

Op woensdag 6 april komen er 8 studenten en een docent Nederlands van Berufskolleg Bocholt West op bezoek bij Sport en bewegen.