Anne van de Kamp is nog maar 20 jaar en gaat 18 januari in haar eentje vol goede moed naar Zuid-Afrika om daar drie maanden lang sportlessen te geven. Spannend? “Nee, eigenlijk niet. Ik heb er vooral heel veel zin in!” 

De Sport en Bewegen student heeft hard moeten knokken om in januari stage te kunnen lopen in Zuid-Afrika. Bepaalde examens heeft ze al achter de rug en dat terwijl ze de opleiding al versneld doet. Maar het harde werken is het dubbel en dwars waard. De vrolijke dame kan namelijk niet wachten om in het vliegtuig te stappen. “Misschien blijf ik zelfs wel daar”, zegt ze lachend.

Geadopteerde nichtjes

In het eerste jaar van haar studie schreef ze in een autobiografie al dat ze ooit vrijwilligerswerk wilde doen in Afrika. “Nu ga ik het nog écht doen ook.” De Doetinchemse koos niet zomaar voor dit land. “Ik heb twee geadopteerde nichtjes uit Afrika, ik denk dat daaruit mijn interesse voor het land is ontstaan.”

Armoede

Anne gaat naar Phalaborwa, een plaats in de provincie Limpopo. De plaatselijke bevolking worstelt, naast grote armoede, met overvolle klassen. “Je moet je voorstellen dat er 130 leerlingen in één klaslokaal zitten. Dankzij Teachers for Africa, de stichting waarbij ik stage ga lopen, wordt de groep opgesplitst en krijgen ze om en om sportlessen.” Als we vragen welke sportlessen Anne gaat geven, hoeft ze niet lang na te denken. “Volleybal! Ik beoefen de sport zelf en ik ga er in Phalaborwa ook echt een project van maken. Mijn doel is jongens en meisjes gemengd laten sporten. Dat is daar namelijk nog niet normaal. Verder kun je de lessen die ik ga geven vergelijken zoals hier.”

Trots

Docent Minke Sluiter luistert trots naar haar student. Ze heeft zelf vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland en weet dus een beetje wat Anne kan verwachten. “De mensen hebben daar heel weinig en dat is best heftig om te zien. Ze zijn met kleine dingen al tevreden en dan denk je wel eens bij jezelf ‘waar maken we ons hier in Nederland eigenlijk druk om’. Ik ben benieuwd hoe Anne het gaat ervaren. Ik vind het inspirerend om te zien en hoop dat ze meerdere studenten enthousiast maakt.”

24 uur sporten

Om dit project te ondersteunen hebben Anne en Minke een sportevenement bedacht dat 21 en 22 december plaatsvindt bij het Graafschapcollege aan de Houtmolenstraat 9. Deelnemers kunnen hun eigen sport beoefenen en moeten zelf sponsors regelen. Waar het geld voor nodig is? “Voor €1.500,- kan er een schoolplein aangelegd worden.” Wil jij graag je steentje bijdragen? Dat kan! Een donatie geef je via NL 46 RABO 0314 3962 09 onder vermelding van 24AFRICA.

Wij vinden het maar knap en wensen Anne heel veel succes!