Abenteuer Berlin

Paasmaandag 22 april 2019, kwart voor vier in de ochtend; bedrijvigheid op locatie Sportweg. Auto’s rijden af en aan. Een kwartiertje later gaan 35 studenten en 2 docenten van de opleiding Sport en bewegen in de Graafschapbus op weg richting Berlijn. Het is rustig op de weg, soms lijkt het bijna een private Autobahn. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat al binnen 7 uur de bestemming, drei Appartementen an der Pohlstrasse, wordt bereikt. Das Abenteuer Berlin fängt an.

De reis naar Berlijn maakt deel uit van het keuzedeel ‘Duits in het MBO’. In het schooljaar 18-19 hebben ruim 60 studenten van de opleiding sport en bewegen voor dit keuzedeel gekozen. De groep is een mix van tweede en derdejaars. Naast de theorie- en praktijklessen op school gedurende drie perioden is ook een Praktikum opgenomen in het programma. Het Praktikum kan door de studenten op verschillende manieren worden ingevuld. Zo hebben de studenten die ook het keuzedeel instructeur sneeuwporten volgen het praktijkdeel van het keuzedeel Duits gecombineerd met de stages Skilehrer in Oostenrijk. Andere studenten hebben een stageadres gezocht in de euregio waar ze in aanraking komen met Duitse klanten c.q. sportdeelnemers, zoals bij Inselbad Bahia Bocholt, een atletiekvereniging in Duitsland, of Camping De Twee Bruggen in Winterswijk, waar veel Duitse gasten verblijven.

De 35 studenten die hebben gekozen voor het 15 daagse programma Berlijn doen dit met ondersteuning van het Erasmussubsidieprogramma. Daarnaast betalen ze een eigen bijdrage van 200 euro und natürlich kommt dabei noch das Taschengeld.

Docenten Eugene Boerakker en Mariël Kremers hebben samen met Dennis Frater van de organisatie Schoolclash een afwisselend programma opgesteld. Schoolclash zorgde voor de organisatie en de begeleiding. De ingrediënten voor dit programma waren o.a. lessen Duits op werkdagen, stadswandeling rond de geschiedenis rond WOII en muur, bezoek aan Stazi-gevangenis Hohenschönhausen, het maken van een wijkanalyse, oriënterende stages bij sportorganisaties, bezichtiging Olympiastadion, bezoek aan 1 mei festival, enkele malen samen uit eten, zelf reizen met openbaar vervoer, zelf boodschappen doen en voor je eten en drinken zorgen, interviews op straat rond de Duitse voetbalbeleving en kennis van het Nederlandse voetbal. Ajax en de spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt worden het meest genoemd. De studenten hebben zelf op zondag 28 april een wedstrijd gespeeld tegen een jeugdteam van de TSM Fussballakademie. De wedstrijd werd na een 0-2 voorsprong verloren met 4-2. Daarnaast waren er natuurlijk ook voldoende vrije momenten waarbinnen de studenten hun eigen planning konden maken. Een greep uit meer: ausgehen in discotheek Maxxim, Besuch an Bundesligaspiel Hertha BSC-Stuttgart, fitnessen beim FitX, einkaufen in Zoölogischer Garten, Besuch an Konzentrationslager Sachsenhausen in Oranienburg en Free running bij ParkourONE.

Op zondag 5 mei hebben begeleiders en studenten de balans opgemaakt. Wat heb je geleerd: reizen met openbaar vervoer in een grote stad, twee weken optrekken in een grote groep, voor mezelf zorgen, meer kennis van Duitse taal, geschiedenis en cultuur, zelf verantwoordelijk zijn. Enkele uren later wint Ajax de bekerfinale. Eindelijk, sinds 5 jaar, weer eens een prijs.

Maandagochtend 6 mei tussen 8 en 9 is het een drukte van belang aan de Pohlstrasse. Nog snel even douchen, ontbijten, appartement opruimen, de laatste flessen terugbrengen en om kwart voor negen met de bagage aan de straatkant reikhalzend uitkijken naar de Graafschapbus. Chauffeur Rudi is keurig op tijd en klokslag 9 uur beginnen we aan de terugreis. Abenteuer Berlin ist vorbei.